Saturday, March 19, 2022 (16:24)

I visited a lady in our neighbourhood to bring her a photo printout I made last week. But the visit turned into a full-fledged consultation meeting (except for the Adsumus prayer). She never cared about the Church. But when I mentioned that I am “writing a letter to the Pope”, she wanted to know every detail and answered the fundamental question. Here is my synthesis so far (maybe I manage to visit her again and ask whether she agrees)

  1. Sinodaalne Kirik on evangeeliumi kuulutades ühisel teekonnal.

Ma pole kuskil ristitud, mina olen täielik pagan. Ma usun küll, et mingi kõrgem jõu on olemas. Ma ei tea, kas “jõu” on õige sõna, ma ei nimetaks seda ka “Jumalaks” (Jumala nimi on “püha”: meile kättesaamatu). Aga mu tunne ja kogemus näitab, et elu on enam kui see, mida me oma silmadega ja teadusega näeme.

Oleme kõik koos selle suure ilma peal. Meil on ainult seda planet ja me peame siin kuidagi hakkama saama. “Kui kaks inimest kaklevad, kes on süüdi? – Targem!”

Abielu kohta on mul kindel seisukoht: see on mehe ja naise vahel. Teised võivad koos elada ja seda ka kooseluks nimetada, aga abielu on püha.

  1. Kuidas see ühine teekond täna teie konkreetses kirikus kulgeb?

Kirik on jah variserite klubi. Kui evangeelium on see, et Jumal ei karista ega pea arvet meie pattudest, siis kiriku töö on Eestis täiesti tegemata. Kirik seletab seda valesti.

Näiteks suitsetamine. Jah, see on tervisele kahjulik. Mina küll ei suitseta. Aga on need, kes sellest sõltuvad. Nende närvisüsteem sõltub sellest. Kui nad ei suitseta, siis lähevad ebameeldivaks ja tülitsevad. See pole ju ka hea. Kui ta ei saa suitsetamisest loobuda, siis las ta suitsetab ja ta sureb võib-olla 10 aastat varem – mis siis! Peaasi, et ta oleks õnnelik ja ei takista teisi olla õnnelikud.

(?) Eestlased ei taha rääkida oma vigadest ja sellest, mida nad valesti tegid.

Eestlane eelistab peidus elada. Oleme ju kogu aeg olnud suuremate rahvaste võimu all. Pidime alati vastu panema ja ennast kaitsma. “Kui sa seda mõtled, siis vähemalt ära ütle; kui sa siiski ütled, siis vähemalt ära kirjuta; kui sa siiski kirjutad, siis vähemalt ära kirjuta alla; kui sa siiski alla kirjutad, siis ära imetle.”

  1. Milliseid samme kutsub Vaim meid astuma, et kasvada oma ühisel teekonnal?

Kirik ei peaks evangeeliumit “kuulutama” vaid “edasi rääkima”. Nii nagu sellisel vestlusel, mida me pregu teeme. Paavst peaks olema nagu karjane: keegi, kelle autoriteet on ära teenitud, mitte peale surutud.