Wikipedia is a synodal community

Thursday, March 31, 2022 (03:45)

I am member of Wikimeedia Eesti, a non-profit organization that I call a synodal community and “inspired by the Gospel”. They don’t use “religious language”, but they do what Jesus Christ refers to as “the will of my Father in heaven” (in Matthew 12:46-50).

Like any synodal community, they are not perfect, they are “not yet there”.

Last Saturday I participated in the regular meeting of their general assembly. It was held in Tartu and lasted more than 5 hours.

About one week before that meeting, the board (juhatus) had published their decision to “kick out” Märt Põder, one of the organization’s members (source).

During this meeting, a hot question was discussed: does the general assembly approve the board’s decision?

After the meeting, one member asked for a report of what had been decided (“Äkki saaks ka neid, kes koosolekul osaleda ei saanud, teavitada sellest, mida otsustati.” (source)

One member of the board (Ivo Kruusamägi) answered with a neutral and not-yet-official summary, and I shared my own –less neutral– summary (source), edited here for readability:

Jagan omaenda muljeid (isiklik, kallutatud ja võib-olla faktiliste vigadega).

NB isiklik nõuanne neile, kes on tüdinenud kaklustest: ära astu MTÜ’st välja. Lihtliigena sa ju ei vastuta selle eest, kas MTÜ eesmärk on täidetud. Kasvõi sinu hääl on võib-olla millalgi tulevikus oluline.

Juhatus on olnud väga tubli. Paljud rõõmustavaid edulugusid erinevatel rindadel.

Revisjonikomisjon (Gea) õiendas tublisti ja kritiseeris halastamatult. Aga hästi ja konstruktiivselt. Ja seda võeti vastu. Tema aruanne ei tohi võtta nõuena (“need vead tuleb järgmiseks aastaks parandada”), vaid pigem nagu väljakutse (“nendes punktides on meil arenguruum”). Gea on ikka proff. Tema kogemused, teadmised ja oskused on MTÜ-le õnnistus.

Ivo sai üldiselt palju kriitika, aga ka kiitust ja kinnitust. Püüame tulevikus vältida, et tema räägib otse töötajatega. Tal on enesekindel ja otsekohene iseloom, mis on iseenesest väga hea, aga töötajad ei julge tavaliselt teme käitumise stiili kritiseerida, sest ta on ju nende tööandja. Mõni liige julges sel koosolekul esimest korda talle näkku õelda, et tema käitumine tekitab raskusi.

Käbi hakkab (esialgu mitteametlikult) tegevjuhiks. Ta tundub õige inimene selleks. Selge, et ta peaks selle eest saama täiskoha palka. Pole veel selge, kust seda võtta.

Püüdsime Märdi päästa (üldkoosolek oleks võinud tühistada juhatuse otsuse), aga 9 vastu 17 häält jäid siiski väheseks. See on kurb. Lohutav, et vastuhääli olid täitsa olemas ja tunda. Ma lepin sellega, sest nii need asjad käivad demokraatias. Kui olin u 23 aastane, siis viskasin ka mina kord kedagi ühest tiimist välja. Mul läks 15 aastat enne kui ma oma veast aru sain. Annan nüüd ka neile andeks, kes ei suutnud Märdile andeks anda. Märt ei sure sellepärast. Temal on muide ka midagi õppida.

“Kes on süüdi, kui kaklus kestab?” – “Targem”. (sest targem annab alla). MTÜ ei andnud veel alla. Loodame, et Märt on targem, raputab nüüd liiva oma sandalitest ja jätab meid omaette. Siiski väga kurb, et teda enam pole meie hulgas.

Luc

Only God knows how this story will continue.

I hope that Märt will be the wiser one for this time. But I also hope that his honour will be restored in due time, when the board will be able to repent on their mistake. This might take more than a year.

Meanwhile I recommend to everybody to be patient and let the board continue their actual job in peace, because such battles cause much harm, cost a lot of energy and are utterly tiring for everybody.

The current board is doing great work and it would be really sad if they would give up now. Märt is doing great work as well. He just has some personal traits that can be disturbing for team work.